Na każdą okazję

Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez czekolady. Nic dziwnego – czekolada dostarcza organizmowi wielu cennych składników, które wspomagają funkcjonowanie naszego ciała. Oczywiście wszystko w odpowiednich ilościach i z umiarem. Energia i pozytywne nastawienie? Wszystko za sprawą tej pyszności. Dzieje się tak, ponieważ czekolada jest źródłem magnezu i żelaza. Można więc śmiało stwierdzić, że jedzenie jej w odpowiednich ilościach wpływa poztywnie na nasz organizm. Z czekolady można produkować inne wyroby, które stanowią pyszne dopełnienie w kulinarnych przygodach. Świetnie swoją rolę w tym przypadku spełni krem czekoladowy.

Wiele zastosowań – radość z jedzenia!

Krem czekoladowy może być stosowany do wielu potraw, a w szczególności deserów. Bardzo dobrze komponuje się z takimi smakołykami jak:

-ciasta

-ciasteczka

-torty

-naleśniki

-omlety

-kanapki

-rogaliki

-lody.

Ciasta bogate w krem czekoladowy, szczególnie te z ciemnym, kakaowym biszkoptem, to prawdziwa uczta dla łasuchów. W połączeniu z innym kremem, np. owocowym albo śmietankowym, smak nabierze kontrastu oraz orzeźwienia. Ciasteczka wypełnione czekoladą albo przełożony kremem zachwycą wielu gości i wzbogacą świąteczne lub imprezowe stoły.

Pieczenie i ustrajanie tortów jest zajęciem bardzo czasochłonnym i precyzyjnym. Wymaga dokładności, aby efekt końcowy zachwycił nie tylko smakiem ale i też wyglądem. Kremem czekoladowym można przełożyć nasączone biszkopty ale także posmarować boki całego ciasta i ustroić owocami lub lukrowymi ozdobami.

Wszyscy kochamy naleśniki, a najbardziej uwielbiają je dzieci. Klasyczne z dżemami lub białym serkiem mogą odejść na chwilę w niepamięć na rzecz tych wypełnionych kremem czekoladowym. Posypane cukrem pudrem to strzał w dziesiątkę – sprawią, że uśmiech pojawi się na każdej dziecięcej twarzy. Tak samo rzecz ma się z omletami, lecz w tym przypadku można posmarować kremem po wierzchu i poukładać owoce. Letnie śniadanie gotowe!

Dla wybrednych maluchów, lub tych którzy mają już dosyć nudnych kanapek z wędliną i serem, można przygotować kanapki z czekoladowym kremem. W połączeniu z chlebem, bułką lub maślanym rogalem, posiłek będzie syty, słodki i pyszny.

Chcąc samemu w domu upiec słodkości w postaci rogalików, należy postawić na różnorodność. Niech jedne będą z dżemem, inne z budyniem, a jeszcze inne właśnie z kremem czekoladowym. W mroźne poranki w towarzystwie szklanki kakao lub ciepłego mleka, będą jak znalazł.

Uwielbiane przez wszystkich desery w postaci lodów będą na pewno lepsze, gdy doda się do nich krem czekoladowy i przyozdobi bitą śmietaną.

Zastosowanie kremu czekoladowego jest bardzo szerokie. Można dodawać go do praktycznie każdego deseru i rozkoszować się kremową konsystencją oraz słodkim smakiem.